banner
Home | Herdenkingen | Monument | Masohi | Geschiedenis | Contact | Fotogalerij | Links | Onderwijs | Sitemap | Disclaimer

School gezocht voor adoptie IndiŽ monument Deventer

Op het plein bij de LebuÔnuskerk staat het IndiŽ monument "De wachtende Moeder"
www.indiemonumentdeventer.nl

Kennismaken
Stichting IndiŽ monument Deventer organiseert in samenwerking met het 4/5 mei Comitť Deventer, de plaatselijke Molukse stichting Masohi en de Papuagemeenschap, jaarlijks twee herdenkingen: namelijk op 4 mei (bevrijding Nederland, 1945) en op 15 augustus (bevrijding Nederlands-IndiŽ, 1945). Hiermee willen wij naast het levend houden van de herinnering aan de gesneuvelde Deventer militairen in de periode 1945-1950 in het voormalig Nederlands IndiŽ, tevens de andere slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de periode erop volgend herdenken.

Doel/missie
Naast het creŽren van momenten om gezamenlijk stil te staan bij wat er zich tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-IndiŽ heeft afgespeeld, is een belangrijk doel van onze stichting het verbreden van kennis over de strijd die gevoerd is aldaar.
IndiŽ monument Deventer wil meer jongeren betrekken bij haar gedachtegoed en zoekt daartoe een of meerdere (basis-, voortgezet onderwijs) scholen die het monument wil(len) adopteren.

Adoptie & Burgerschapsvorming
Door het monument te adopteren hopen wij dat voor jongeren zowel de oorlogsgeschiedenis in het toenmalige Nederlands-IndiŽ als de lokale oorlogsgeschiedenis meer gaat leven. Dit kan bijdragen aan het ontdekken van het verhaal achter een oorlogsmonument in hun stad. Zodoende kunnen ze leren wat herdenken is en nadenken over waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Adoptie kan ook bijdragen aan burgerschapsvorming. Op deze manier draagt het IndiŽ monument zorg voor zowel participatie, verbinding als verdieping bij jongeren.
Met andere woorden, adoptie van het monument biedt uw school een onderscheidende manier om uw leerlingen meer diepgang te bieden bij de lesstof. Het is een mooi aanknopingspunt bij onderwerpen als verdraagzaamheid, discriminatie, racisme, maar ook vrijheid, identiteit en democratie. 

School gezocht
De stichting IndiŽ Monument Deventer is zoekende naar een school in Deventer die haar monument wil adopteren. Wilt u als bestuurder ons helpen bij onze zoektocht, dan kunt u meer informatie verkrijgen bij Peter Barneveld, bestuurslid van de stichting (06 811 20 949, p.barneveld@hotmail.com). Hij staat u graag te woord.
Werkgroep Educatie, stichting IndiŽ Monument Deventer
Peter Barneveld, Josselien Verhoeve, Jan Verstraaten

Download de folder:
Download


Webdesign: Jan van den Brand,